A szaktárca szerdai közleménye szerint az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akciótervet 2017 nyarán fogadta el a kormány.

Nagy István kiemelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonság szempontjából fontos a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés, a más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében ezek kockázatai jelentősen megnőttek, ezért korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek unión belüli forgalmazását biztosító eszközöket - mint például a növényútlevelet, a védett zónákat - és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására - tette hozzá.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak a növényvédő szerek maradékai, ezért fontos a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzése. Emellett olyan termesztéstechnológiai rendszerekre van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre ható kockázatait csökkentik.

Nagy István szerint ki kell dolgozni és elterjeszteni, egy a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó, egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszert.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti, twitter, pinterest)