A Manpower kedden mutatta be legújabb felmérését, amely során 751 magyarországi munkaadót kérdezett meg. A felmérésből kiderül, hogy a hazai munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, ahogy az is egyértelműen kimutatta a dolgozat, hogy csupán 5 százalékuk számol elbocsátással, míg 76 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerő-piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék. A kimutatás szerint a munkaadók felvételi szándéka enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, de megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar munkaerőpiacon állandósulni látszik a szakemberhiány. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területén lehet tapasztalni, ezen a területetn a mutató értéke plusz 24 százalék. A kereskedelemben a munkaadók csaknem ötöde tervez felvételt, itt így plusz 12 százalékos mutatót jeleztek. A legkevésbé optimista várakozások a köz- és szociális szférában, a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén vannak, ezekben az ágazatokban  plusz 4, plusz 3, illetve plusz 2 százalék a mutató értéke.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:origo.hu)