Magyarországon egyébként a kajszi termés jelentősen ingadozik, 10-27 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben – derül ki a KSH adataiból és az Agrárgazdasági Kutató Intézet tájékoztatóiból. Míg 2015-ben a fagyok, majd az esőzések és a jégeső jelentős terméskiesést eredményeztek, addig az idén a késő tavaszi fagy nem tett kárt az ültetvényeken, így mennyiségben és minőségben is jó kajszi termést vártak a szakértők.

Szakértők szerint a termelés növelése érdekében hosszú távú stratégiára lenne szükség, ennek keretében fajtamentési programra. Először a fák pusztulását kellene megállítani, így rövidtávon akár 50-70 százalékkal is növelni lehetne a termést. Ezután versenyképessé és hosszú távon fenntarthatóvá kell tenni a termelést.

Magyarország nettó kajszi exportőr. A legfőbb vevők Ausztria és Németország. Az idei év első négy hónapjában a kajszi behozatala 8,6 tonnáról 88,7 tonnára ugrott az egy esztendővel korábbihoz képest. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben olaszországi és spanyolországi kajszi szerepelt az előző évinél alacsonyabb nagykereskedelmi áron.

kereskedelmiszektor.hu/freeimages.com